Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlaystation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
02 Juni 2024 
(0) 
01 Juni 2024 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
31 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(5) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
30 Mei 2024 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
29 Mei 2024 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
28 Mei 2024 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
27 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
26 Mei 2024 
(0) 
25 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
24 Mei 2024 
(0) 
23 Mei 2024 
(0) 
(3) 
(2) 
22 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
21 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
20 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
18 Mei 2024 
(0) 
(5) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
17 Mei 2024 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(2) 
16 Mei 2024 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
15 Mei 2024 
(2) 
(1) 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
14 Mei 2024 
(0) 
(2) 
(2) 
(1) 
(0) 
(2) 
13 Mei 2024 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
10 Mei 2024 
(4) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
09 Mei 2024 
(2) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
08 Mei 2024 
(0) 
(2) 
(1) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
Paper Mario: The Thousand-Year Door
Gamed Gamekalender Juni 2024
Tales of Kenzera: Zau
Sand Land
Preview:

The Witcher 3: Wild Hunt


Door Rene Groen op 17-04-2015 om 06:59
Bron: Gamed

In 2007 wist ontwikkelaar CD Projekt RED velen te verrassen met The Witcher, geďnspireerd door de boeken van de Poolse auteur Andrzej Sapkowski. Vier jaar later werd het succes nog eens herhaald met de sequel Assassins of Kings en het duurt niet lang meer voordat het derde deel zich aandient. Aangezien 19 mei in rap tempo nadert, is het de hoogste tijd om vooruit te blikken.

Hoofdrolspeler Geralt of Rivia leren we kennen als een Witcher, een ander woord voor een monsterjager. Een Witcher word je niet zomaar, al op een vroege leeftijd worden jongens in een apart trainingsprogramma gestopt en enkel de sterksten hebben het in zich om te overleven. Dit komt onder meer omdat ze een speciaal brouwsel moeten proeven wat zestig procent van de kandidaten niet zal overleven. Dit is niet zonder reden, het drankje versterkt de reflexen van degene die het nuttigt, wat voor sommigen een te grote aanslag op het lichaam is.

Als Witcher helpt Geralt velen, zo weet hij een vloek te ontdoen van Duny, de man van Pavetta. In ruil wil hij één ding: dat het ongeboren kind, dat hij jaren later op zou zoeken, in zijn voetstappen als Witcher zal treden. Ciri, zoals het kind uiteindelijk zal heten, blijkt echter geen jongen, maar een meisje te zijn. Hoewel het normaliter geen gebruik is dat een vrouw opgeleid wordt tot Witcher komt Geralt op dit besluit terug en besluit haar te trainen. Tijdens deze training blijkt dat Ciri een source is, iemand die magische vaardigheden heeft sinds de geboorte. Het lijkt een zegen, maar uit zich tevens als vloek aangezien het de persoon in kwestie gek kan maken. Gezien deze kwaliteiten is Ciri gewild bij velen en leeft meermaals op het randje van de dood. Eén van deze groepen is The Wild Hunt, onder leiding van Eredin. Zij geloven namelijk in een voorspelling waarin de dochter van Duny een grootse rol speelt en maken om deze reden jacht op haar.


De boeken en de derde game bewandelen hierna andere paden. Aan het begin herwint Geralt zijn geheugen na de gebeurtenissen uit The Witcher 2: Assassins of Kings en start een zoektocht naar zijn geliefden. Uiteraard waren de bovenstaande alinea’s slechts een minimale inleiding op het verhaal, maar gelukkig hoeven we niet te vrezen, enige voorkennis is namelijk niet nodig. Middels flashbacks en dialogen met karakters leren we het achtergrondverhaal kennen en het is dus niet benodigd om eerst de boeken te lezen of de voorgaande games gespeeld te hebben. Beslissingen die in de voorgaande game werden genomen zullen zelfs worden overgedragen, zo bepaalt het hoe mensen op je reageren, maar niet hoe het verhaal zich uiteindelijk ontvouwt.

Niet voor niets legde ik bij de terugblik op het verhaal veel nadruk op Ciri, zij speelt ook nu een prominente rol en zal op vastgestelde momenten zelfs speelbaar zijn. Geralt krijgt visioenen dat Ciri door The Wild Hunt gevangen is genomen, wat volgens hem niet de letterlijke waarheid hoeft te zijn, maar wel aangeeft dat ze in de problemen verkeert. Door ons ook als haar te laten spelen hoopt de ontwikkelaar dat we meer inzicht krijgen in het verhaal en het geheel persoonlijker te maken dan voorheen. Uiteraard gaat dit samen met veel bekende en nieuwe gezichten, maar ook deze zal de ontwikkelaar op een juiste wijze introduceren, zodat nieuwkomers zich niet in het diepe geworpen voelen.


Wanneer we vanaf 19 mei met The Witcher 3 aan de slag mogen lijken we in ieder geval behoorlijk wat tijd vrij te mogen maken. Je enkel richten op het hoofdverhaal duurt zo’n vijftig uur, wanneer je echter alles uit de game wilt halen mag je dit aantal vervierdubbelen. Dit flinke aantal uren is onder andere te wijten aan de spelwereld die maar liefst vijfendertig tot veertig keer groter is dan in The Witcher 2 en opgedeeld in drie hoofdlocaties. De havenstad Novigrad is geďnspireerd door het middeleeuwse Amsterdam en beslaat een vijftal districten. Het verschil onderling is merkbaar door de weelde van de mensen die er wonen, hetgeen zich onder andere uit in de materialen waaruit de huizen zijn opgebouwd. In een rijk district zul je niet te maken krijgen met bedelaars, echter zul je hier ’s nachts eerder criminelen tegen komen om het geld uit je zakken te stelen.

Een ander gebied in de game is No Man’s Land, een even treurige bedoeling als de naam doet vermoeden. Door oorlog verwoest bestaat het uit troebele moerassen en donkere bossen, waar gevaar overal op de loer ligt. Hoewel er kleine nederzettingen zijn gesticht zitten deze niet op je aanwezigheid te wachten. Anders is dit voor Skellige, waar we nobele en trotse mensen tegen komen. Zangers die hun (verzonnen) daden omzetten tot een lied of krijgers die jacht maken op legendarische schepsels. De map met al deze gebieden is direct vrij te verkennen, waarbij je jezelf niet alleen te voet, maar tevens te paard of per boot kunt verplaatsen. Eenmaal bezochte locaties worden voorzien van fast-travel punten zodat je hier ook snel weer naar terug kunt keren.


Er zijn dan ook voldoende manieren om je door de wereld te verplaatsen, maar voorzichtigheid is altijd geboden. In de nacht is de kans bijvoorbeeld groter dat je groepen wolven tegen komt, terwijl je bij een dreigende lucht beter niet het water op kunt gaan. Sowieso zit het spel vol met uiteenlopende monsters, waarbij een goede voorbereiding soms een vereiste lijkt te zijn om te kunnen overleven. Door met mensen te praten of boeken te lezen leer je de zwakke kanten kennen, een groots voordeel binnen een gevecht. Geralt heeft zelf ook speciale kwaliteiten die hem helpen. Neem bijvoorbeeld de mogelijkheid om sporen te zien en te volgen, of een zintuig waarmee hij vitale organen of zwakke plekken bij zijn vijanden kan zien. Een voorbeeld hiervan is de gifklier van een vampier die je tegen komt. Door deze klier vroegtijdig uit te schakelen ontneem je hem de kans om je hiermee aan te vallen, hetgeen het gevecht makkelijker maakt.

De ontwikkelaar heeft reeds aangegeven dat we meer variëteit in monsters mogen verwachten, waarbij oude namen eveneens terugkeren. Deze monsters levellen overigens niet met je mee, het is dan ook te hopen dat je geen sterke exemplaren tegen zult komen wanneer je pas net bent gestart. Andersom is het ook het geval, wanneer je al in level bent gestegen en een bandiet tegen komt kan deze zich simpelweg overgeven omdat hij je als een te sterke tegenstander ziet.


Voor het aanvallen zelf maakt Geralt wederom gebruik van twee zwaarden: een zilveren zwaard voor monsters en een stalen variant voor mensen. Hiernaast beschikt hij over Signs, magische vaardigheden die hem bijstaan in het gevecht, maar ook op andere manieren gebruikt kunnen worden. De vijf Signs uit The Witcher 2, waaronder het ontvlambare Igni en telekinetische Aard, keren ook nu terug – inclusief een alternatieve variant voor alle vijf Signs - en zijn allen te upgraden. Je moet hiervoor wel keuzes maken, upgrade je namelijk een Sign, dan betekent dit dat je een punt spendeert dat je ook had kunnen gebruiken om zijn alchemistische vaardigheden te vergroten, of de schade die hij aanricht in het gevecht. Aangezien het aantal upgrades dat je kunt doen gelimiteerd is zul je goed na moeten denken in welke richting je Geralt wilt uitbouwen.

Een ander terugkerend element is het mediteren, hetgeen je een voordeel kan geven voorafgaande aan een gevecht. In deze staat kan Geralt niet alleen uitrusten, maar tevens drankjes brouwen, je DNA muteren (hetgeen je weliswaar zeer krachtig maakt, maar ook nadelen met zich meebrengt) of de tijd doen verstrekken. Dit laatste kan je helpen om de dag- en nachtcyclus te bespoedigen, sommige vijanden zijn nu eenmaal beter aan te vangen binnen een bepaald dagdeel.


De wereld van The Witcher 3: Wild Hunt kwam al eerder in deze preview aan bod, maar er is nog meer over te vertellen. Het meest indrukwekkende feit is wellicht dat de grootse oppervlakte niet beperkt is door onzichtbare muren. Wanneer je in de verte een enorme boom ziet, dan kun je hier ook daadwerkelijk naartoe, waarbij er veelal meerdere paden zijn om je doel te bereiken. Om het gevoel van vrijheid te benadrukken is het ditmaal tevens mogelijk om te springen en te klimmen, kleine obstakels vormen hoeven dan ook niet langer als een belemmering te worden gezien.

In deze enorme wereld zijn er vele quests om te voltooien, deze worden in een menu bijgehouden zodat je tussentijds kunt wisselen. Toch dien je altijd op te letten welke consequenties je keuzes hebben, wanneer je namelijk een quest aanneemt is het mogelijk dat een andere, nog niet actieve quest, zich sluit. We gaven al aan dat je zo’n vijftig uur in het hoofdverhaal kunt stoppen, maar de side-quests moeten volgens de ontwikkelaar net zo indrukwekkend, diep en meegaand zijn als de verhaallijn zelf. Als je je ook nog eens bedenkt dat er drie epilogen zijn die in totaal resulteren in 36 verschillende eindes en dat er verhalende DLC in de pijplijn zit, dan is het de vraag of we de komende tijd überhaupt nog aan een sociaal leven toekomen.


12:23  Trailer Star Wars Battlefront
06:59  Journey met diskversie
 Reacties (6)
 Pagina: 1
Nelus op 17-04-2015 om 13:18 [Niv: 526 / Exp: 26310]
Lekkere preview! Ik kan niet wachten tot het 19 mei is! Vraagje, is je tweede alinea niet een behoorlijke spoiler? Nu weet ik dat de schrijvers zeggen dat alles zich na de boeken afspeelt, maar het lijkt mij dat ze Ciri nog uitleggen in de game en wat haar rol is in Geralt's leven? Je beschrijft alles heel goed hoor qua verhaal, maar volgens mij komt het één en ander nog wel in de game voor.

thenativedude op 17-04-2015 om 13:42 [Niv: 137 / Exp: 6865]
wauw kijk hier al zo lang na uit. Heb de witcher 1 nooit zelf gespeeld heb wel een full walkthrough gekeken en deeltje 2 wel op de 360. Kortom wordt epic.

Rene Groen (Eindredacteur) op 17-04-2015 om 13:49 [Niv: 747 / Exp: 37359]
@ Nelus: Het is inderdaad een behoorlijke spoiler, maar zoals je zegt weet ik niet of dit in de game naar voren komt. Om deze reden toch opgenomen in de preview, juist omdat het zich verhaaltechnisch voor de game afspeelt. Mocht het toch in de game naar voren komen, dan geeft het in ieder geval niet die spoilers weg die het vervolg van het verhaal verklappen, maar meer de historie weggeven, om die reden dan ook besloten het toch op te nemen.

Gast (178.85.60.xxx) op 17-04-2015 om 14:23
Awesome! alleen wel jammer dat de ene side quest een andere mogelijk kan sluiten, ik wil alles uitspelen

MaartenL (Redacteur) op 18-04-2015 om 18:55 [Niv: 472 / Exp: 23598]
Ik hoop dat ie nog goed gaat draaien hier

Laat maar komen ^^

Gast (85.159.237.xxx) op 20-04-2015 om 10:19
Dit wordt zo vet op de PC! 1080p+ 60fps+. Heerlijk!

 Pagina: 1

 Reageer
Om te reageren op artikelen hoef je niet geregistreerd te zijn.
Om het forum te gebruiken is registreren echter wel verplicht.


Titel:
The Witcher 3: Wild Hunt
Type:
Game
Releasedatum:
19-05-2015
Ontwikkelaar:
CD Projekt Red Studio
Uitgever:
Onafhankelijk
Media:








Meer media