Home   Forum   Archief   Redactie   Contact   Bedrijven   Games    
 
  GamedPCGoogle StadiaVRNintendo SwitchPlaystation 4Playstation 5Xbox OneXboxAppMisc    
02 Juni 2024 
(0) 
01 Juni 2024 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
31 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(5) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
30 Mei 2024 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
29 Mei 2024 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
28 Mei 2024 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
27 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
26 Mei 2024 
(0) 
25 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
24 Mei 2024 
(0) 
23 Mei 2024 
(0) 
(3) 
(2) 
22 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
21 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(1) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
20 Mei 2024 
(0) 
(0) 
(0) 
18 Mei 2024 
(0) 
(5) 
(0) 
(0) 
(0) 
(1) 
17 Mei 2024 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(2) 
16 Mei 2024 
(0) 
(3) 
(0) 
(0) 
15 Mei 2024 
(2) 
(1) 
(3) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
14 Mei 2024 
(0) 
(2) 
(2) 
(1) 
(0) 
(2) 
13 Mei 2024 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
10 Mei 2024 
(4) 
(0) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
09 Mei 2024 
(2) 
(1) 
(0) 
(0) 
(0) 
(0) 
08 Mei 2024 
(0) 
(2) 
(1) 
(0) 
(0) 
(2) 
(0) 
(0) 
(1) 
(0) 
Retro Geschiedenis: de PlayStation War
Een Industrie Die Verandert...
Gamed Most Loved - Best Reviewed
Het Jaar 2003
Review:

Wheelman


Door Stefan van B op 25-03-2009 om 18:23
Bron: Gamed

Barcelona, Spanje. Het vakantieparadijs voor ons jongeren, je hebt er de zon, de zee en het strand, strakke nachtclubs, onafgebouwde kathedralen en genoeg culturele bezienswaardigheden om een boek over te schrijven. Maar al deze kenmerken lapt Vin Diesel’s Wheelman aan z’n laars, veel meer dan asfalt en kogelregens zullen we niet te zien krijgen.

Dat is natuurlijk geen verassing als je de naam Vin Diesel ziet staan, zijn films zitten vol met dat soort over de top ongein en de game borduurt lekker verder op die typische Hollywood stijl. In Wheelman speelt Vin Diesel een wheelman, genaamd Milo Burik, een undercover agent die vanuit Miami overvliegt naar één van de grootste Spaanse steden om alles even te gaan reorganiseren. Het verhaal heeft niet het kaliber van films als ‘The Godfather’, ‘Titanic’ of ‘Star Wars’, maar geeft in ieder geval genoeg reden om door te blijven spelen. In Barcelona bevinden zich namelijk drie grote gangs, de Chulos Canallas, de Los Lantos en de Romanians. Drie verschillende culturen in één stad gaan natuurlijk niet samen en Milo doet z’n uiterste best om nog wat meer hete kolen op het vuur te gooien. De gevolgen zijn spectaculaire achtervolgingen, shoot-out scčnes en een klein beetje drama, typisch Vin Diesel, een man van weinig woorden en veel daden.

Het verhaal wordt in de belangrijkste stukken begeleid door een aantal cutscčnes, maar voornamelijk zul je jouw missiedoelen horen via een kort telefoongesprek waarin Milo niks zegt. Je hoeft overigens de telefoon niet zelf op te nemen en er zullen ook geen neven bellen om te vragen of je zin hebt om te gaan bowlen. Ik moet wel even melden dat de missiestructuur soms één ongeorganiseerde puinhoop is, het verhaal springt soms van de hak op de tak, met als gevolg dat je de dingen soms even niet meer kunt plaatsen. De relaties tussen personages hadden wat beter uitgediept kunnen worden zodat het verhaal in ieder geval iets begrijpelijker zou worden. Maar ook al weet je niet waarom je in een vrachtwagen met 200 km/h door een metro station raast, het is in ieder geval pure fun en dat is waar de game het van moet hebben.


De gameplay bestaat voornamelijk uit het rondrijden, in welke auto dan ook, om daarna uit te stappen en een heleboel bad guys omver te knallen met je pistool, of je tweede wapen, welke voornamelijk een SMG zal zijn. Geen kettingzagen, dildo’s of męlee aanvallen om je vijand mee om te leggen, gewoon standaard knalwerk. De missiestructuur is ook niet heel erg divers, in principe komt het allemaal op hetzelfde neer, maar dan in een ander jasje waardoor de game kunstmatig fris wordt gehouden. Je bent dan ook een rund als je alleen de missies in de game speelt, de zijmissies, zoals het spelen van een taxi-chaffeur, getaway driver en meer van dat soort spul zorgen voor een fijne afwisseling op de missies. Aangezien je de verhaallijn in ongeveer zeven uur kan uitspelen, niet in de beloofde vijftien uren, kan ik je deze missies ten strengste aanraden.

Zoals je misschien al kon opmaken uit de voorgaande alinea’s, Wheelman is arcade tot op het bot. Dit zien we terug in de moves die je al rijdend kunt maken. Tijdens het cruisen door de stad bouw je, mits je geen voetgangers overrijd, niet botst en niet te langzaam rijd, een meter op waarmee je speciale moves kunt gebruiken. Zo kun je je auto boosten om net even wat sneller te gaan, de tijd vertragen zodat je vanuit je voorruit je rivalen voor je neer kunt schieten, maar het beste van al is dat je je wagen 180 graden om kan gooien om zo je rivalen achter je van het leven te beroven met wat kogels. Andere moves waarmee je juist punten opbouwt zijn het keihard omver beuken van je tegenstanders of het airjacken van een auto. Ja, je leest het goed, je kan al rijdend vanuit jouw auto op een andere auto springen om zo die auto te jatten. Hollywood stijl, biatch!

Naast het rijden speelt ook het schieten een grote rol, je kan namelijk uit je auto stappen om zo dood en verderf rond te zaaien in kogelvorm. Dit systeem werkt, tegen mijn verwachtingen in, erg lekker, dankzij een automatisch richtsysteem hoef je niet moeilijk te doen, voor degene die dat wel willen is er een handmatig systeem. Door te bukken kun je schuilen achter objecten, bij het automatisch mikken staat Milo op en schiet over het muurtje heen, je zit dus niet vastgeplakt aan een object, wat in de meeste gevallen erg goed uitpakt. Het enigste negatieve wat ik aan het voetwerk heb kunnen ontdekken is dat de camera niet zo soepel meedraait en je dus vaak je oriëntatie gedurende een korte periode zult verliezen.


Tevens zul je wel vaker je oriëntatie gaan verliezen, Barcelona bestaat voornamelijk uit dezelfde bouwstijl, inclusief hetzelfde kleurenpallet. Wat ook niet helpt is dat de bekende landmarkeringen, zoals de Sagrada Família, de grote kathedraal, niet echt een speciaal plekje hebben gekregen in de uitgestrekte stad, waardoor je meestal goed op je kaart moet kijken om te zien waar je bent. Een ander punt dat mij opviel, en wat ik ook al in mijn Eyes-On beschreef, is dat de stad niet echt leeft. Barcelona kent volgens Wikipedia 1.595.110 inwoners in 2007, van dit ontiegelijk grote aantal heb ik er in totaal maar een paar honderd zien rond lopen. Voetgangers worden willekeurig geplaatst, nooit zul je twee voetgangers naast elkaar zien lopen, het is alsof de stad is leeg gelopen of dat iedereen achter de geraniums zit. Dit geldt ook voor het wegverkeer, veel auto’s zul je niet zien rondrijden en in een file zal je nooit staan. Niet dat ik nu meteen een miljoen mensen op straat wil hebben, het is immers geen Dead Rising, maar nu had het net zo goed een verzonnen stad kunnen zijn.

Een gemiste kans dus, maar als je dit kunt negeren kun je nog een hele hoop plezier beleven in Barcelona. De punten waarop Wheelman scoort zijn de zijactiviteiten die ik al eerder noemde. Dit zijn activiteiten die perfect in de stijl van de game passen, het roekeloos door de straten van Barcelona rijden en elke stunt meenemen die je ziet passen perfect. In de meer dan honderd verschillende missies die er zijn, verdeeld in verschillende categoriën zoals races, getaway-driver, taxichaffeur etc., kun je vier rankings halen. Bij de A-ranking, het op een na hoogste ontgrendel je een nieuwe activiteit van die soort, als je iets helemaal perfect uitvoert haal je een S-ranking, wat natuurlijk is weggelegd voor de doorzetters onder ons, ook wel trophy- en achievementhoertjes genoemd. Nog meer voer voor deze sletjes vinden we in de collectables, in totaal zijn er 100 leeuwenbeelden door de stad verstopt die je omver moet rijden en zijn er 50 unieke stunt jumps te ontdekken.

Op het grafische vlak had men nog wel wat verbeteringen mogen doorvoeren. Veel textures voldoen niet meer aan de standaard die door deze generatie is neergezet en grafische glitches zijn meer regel dan uitzondering. Toch ziet de game er al rijdend wel goed uit, het is niet zo gelikt als Burnout of Midnight Club, maar kan toch nog aardig meekomen. Character models van belangerijke personages in de game zien er goed uit, maar het merendeel van je vijanden bestaan uit vijftiglingen met identieke kleding, je zou spontaan medelijden krijgen van de moeders die al die kinderen in één keer hebben gebaard. Iets meer aandacht aan deze personen zou wel gewenst zijn, evenals hun kunstmatige intelligentie, die is soms echt om van te huilen.


Met het audiogedeelte zit het gelukkig wel snor. De voice-acting komt goed naar voren, de ronkende motoren en andere audioeffecten zijn van goede kwaliteit. Tevens zitten er een aantal radiostations in de game, elk met een eigen thema, zoals Spaans, Amerikaans of gewoon lekker Urban. Ze hebben niet het kaliber van de stations - bekend uit de GTA serie - maar zorgen voor een lekker, niet al te opvallend, achtergrond deuntje. Verwacht ook geen gelicenseerde tracks van artiesten als Michael Jackson of Rise Against, het zijn allemaal onbekende nummers, die wel gewoon in de game passen.

Het moge duidelijk zijn dat Wheelman zijn goede en slechte kanten kent. Aan de ene kant bied de game een hele andere en voornamelijk kleurrijke ervaring in tegenstelling tot andere games, maar daar tegenover staan de technische gebreken zoals de AI en de levendigheid van de stad. Ook ontbreekt er een multiplayer die volgens de ontwikkelaars niet in de stijl van de game paste. Ondanks het gebrek hieraan zul je toch zeker wel een aantal middagen in Barcelona kunnen rondhangen zonder dat het echt gaat vervelen. Ik heb in ieder geval van de game genoten ondanks de gebreken en mij zul je de komende tijd dan ook nog regelmatig in Barcelona aantreffen.
Beoordeling
Gameplay   82
Sound   85
Graphics   70
Replay   75

Snelle actie in Hollywood stijl
78


18:30  The Legend of Zelda: Spirit Tracks aangekondigd
18:06  Final Fantasy's en Firmware 4.0 voor Wii
 Reacties (9)
 Pagina: 1
dannyveno op 25-03-2009 om 18:29 [Niv: 59 / Exp: 2953]
k had hoger verwacht, maar niet alle games zijn goed.

Aan de ene kant is dat wel jammer, vooral voor reviewers die die shit moeten spelen, maar het geeft minder dilemma's in de plaatselijke gametoko

Gewijzigd door dannyveno op 25-03-2009 om 18:30

spitfiresoul op 25-03-2009 om 19:02 [Niv: 57 / Exp: 2854]
78 is nog een mooi cijfer.

enige pech die ze hiermee hebben is dat er zoveel goede games voor ps3 uit gaan komen of uit zijn gekomen dat een game met een stevige maar niet verbluffende score al eens iets onopgemerkter durft voorbijgaan dan hadden er minder goede games geweest.

zien hoe dit de verkoop van dit spel gaat beinvloeden.

Gast (80.60.2.xxx) op 25-03-2009 om 19:21
Dit lijkt me zo'n review waarbij het lezen een stuk belangrijker is dan alleen het kijken naar een cijfer.

Een 78 klinkt voor mij als een spel dat in mijn collectie maar middelmatig zou zijn, maar als ik lees dat dit cijfer vooral omlaag gehaald wordt door een gebrek aan multiplayer (wat me totaal niet interesseert) en een gebrekkige AI (waar ik ook nog wel mee kan leven), dan spelen twee belangrijke minpunten voor mij al geen rol meer.

Stefan Vogels (Redacteur) op 25-03-2009 om 19:53 [Niv: 58 / Exp: 2923]
Lijkt dat zo, het gebrek aan multiplayer maakt opzich weinig uit, het technische vlak haalt voornamelijk het cijfer omlaag

Gast (80.60.2.xxx) op 25-03-2009 om 19:55
Hmm, ik heb zojuist de demo gedaan (die had ik nog niet gespeeld toen ik mijn vorige reactie plaatste) en ik zie inderdaad naast het gebrek aan multiplayer nog wel meer dingen die niet zo geweldig zijn uitgewerkt. Het is een soort kruising tussen Midtown Madness en Burnout geloof ik. Als je die twee games geweldig vind dan zal je dit ook wel bevallen, maar ik vond zelf Midtown Madness waardeloos en Burnout "wel ok", dus dit is toch niet echt helemaal mijn ding itt wat ik eerst dacht.

Xenathos op 25-03-2009 om 20:06 [Niv: 45 / Exp: 2237]
Medelijken= medelijden (boven onderste plaatje die allinea ) verder goede review. Ik denk eigenlijk niet dat ik dit spel ga halen... ondanks dat racen mijn ding is en ik ook redelijk kan schieten (in games dan)

Stefan Vogels (Redacteur) op 25-03-2009 om 20:08 [Niv: 58 / Exp: 2923]
Dank je Xenathos, heb het direct even aangepast

Gast (83.84.78.xxx) op 11-04-2009 om 11:38

:(

Gast (82.72.183.xxx) op 19-04-2009 om 13:06
Kan je ook gewoon vrij rondrijden door de stad tussen de missies door?

 Pagina: 1

 Reageer
Het is niet mogelijk om te reageren op dit artikel.
Titel:
Wheelman
Type:
Game
Releasedatum:
20-03-2009
Ontwikkelaar:
Midway
Uitgever:
Midway
Media:








Meer media